FRATII GHEGU

Friday, 2024-04-19, 10:22 PM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 15 » Porumbelul - Amenajarea custii potrivite
12:06 PM
Porumbelul - Amenajarea custii potrivite
Porumbelul - amenajarea custii potrivite

          Porumbeii si gugustiucii sunt de obicei crescuti in captivitate in custi speciale denumite aviarii care, pentru a preveni "evadarea" pasarilor, sunt protejate de plase din sarma. Este dificil sa cresteti un porumbel in apartament, mai ales pentru ca au nevoie de spatiu si pentru ca se adapteaza foarte greu vietii de interior. Asadar, este indicat sa aveti un spatiu in aer liber pe care sa-l puteti amenaja pentru cresterea porumbeilor.
          Aviariile se amenajeaza pe o fundatie de beton de aproximativ 30-35 de centimetri grosime, pentru a evita situatiile in care sobolanii sau alte animale patrund in aviar, sapand tunele pe sub plasa din sarma. O alternativa la turnarea fundatiei de beton este ingroparea plasei - ale carei ochiuri trebuie sa fie suficient de dese - in pamant, pana la o adancime de aproximativ 40 de centimetri. Dimensiunile aviariilor se stabilesc in functie de numarul de pasari pe care le vor adaposti si este bine ca spatiul sa fie cat de generos posibil; de asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca de obicei este mai importanta lungimea si latimea, decat inaltimea aviarului.
          Ochiurile plasei din care este construit aviarul trebuie sa fie suficient de dese incat sa nu permita patrunderea in aviar a altor animale (in special pisici) sau a pasarilor de prada.
          In interiorul aviariilor, daca spatiul permite, este recomandabil sa plantati arbusti si copacei care, pe langa aspectul placut, mai aproape de mediul natural, faciliteaza alegerea de locuri de cuibarit si imperechere pentru locatarii aviarului. Tot in interiorul aviarului se amenajeaza si adaposturi plasate la o oarecare inaltime fata de sol, cu acoperis, pereti si "usa" (o deschidere in peretele frontal), de obicei din lemn, in care porumbeii se pot adaposti atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca pasarile au nevoie de suporti pe care sa poata sta la inaltime, in functie de ierarhia pe care si-o stabilesc in cadrul grupului. Astfel, vom amenaja cateva bare de lemn, asezate orizontal si fixate in lateralele aviarului, pe care porumbeii sa se poata aseza si odihni.
          In cazul in care intentionam ca porumbeii sa se inmulteasca in aviar, vom agata cosulete de rachita sau din alt material natural in diverse locuri atat in aviar cat si in interiorul adaposturilor, pentru a fi la indemana femelelor si a se potrivi cu alegerea fiecareia dintre ele.    Tot in acest scop, vom pune la indemana, eventual presarat pe sol, fan si iarba uscata, din care femelele isi vor putea construi cuibul.
          Spatiile destinate hranei si apei trebuie fixate in asa fel incat porumbeii sa nu poata sa le rastoarne si nici sa le murdareasca de materii fecale. De asemenea, bolurile si vasele de mancare si apa trebuie sa fie usor accesibile porumbeilor si usor de intretinut si de curatat, intrucat mentinerea igienei in aviar implica schimbarea frecventa a apei de baut, igienizarea custilor (adaposturilor) si curatarea solului de dejectii de doua ori pe zi.
 
 
Sursa: http://www.animalutze.com/articole/cusca-porumbel.php
Category: Articole | Views: 598 | Added by: gheghe_17 | Tags: amenajarea volierei, porumbel, cusca, sfaturi, strehaia, voliera, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului