FRATII GHEGU

Thursday, 2024-04-18, 9:12 AM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 15 » Capacitatile cognitive ale porumbelului
12:17 PM
Capacitatile cognitive ale porumbelului

Capacitatile cognitive ale porumbelului

          Porumbeii au fost supusi la mai multe experimente de psihologie comparativa, care au inclus studii ce au vizat capacitatea de perceptie a animalului. Printre concluziile trase, in urma diverselor studii, se numara faptul ca porumbeii pot fi invatati sa indeplineasca actiuni relativ complexe. De asemenea, aceste pasari sunt capabile de o atentie distributiva foarte buna.  Porumbeii pot face diferenta intre alte exemplare din aceeasi specie. Un porumbel isi poate aminti un numar impresionant de imagini individuale, pentru perioade foarte lungi. Fata de alte specii de pasari, care, de asemenea, calatoresc mult, in timpul migratiei, pe aceleasi trasee si in fiecare an, porumbelul isi poate modifica ruta, de multe ori, atunci cand zboara spre o destinatie.
          O serie de teste, de data recenta, au demostrat ca porumbelul se poate recunoaste in prezenta propriei reprezentari. Oamenii de stiinta de la Universitatea Keio, din Japonia, au aratat ca porumbeii sunt capabili sa se recunoasca in imagini filmate cu o intarziere de 5-7 secunde.  Astfel s-a demonstrat ca porumbeii au o abilitate de auto-recunoastere mai mare decat a copiilor de 3 ani, care se pot recunoaste in inregistrari de maxim 2 secunde intarziere. Pe langa testul cu imagini inregistrate, porumbeii au fost suputi si la "testul oglinzii", in care si-au recunoscut propria imagine. Aceasta capacitate, de auto-percepere, a fost sesizata la foarte putine animale, ca cimpanzeii, delfinii sau elefantii. Cercetatorii japonezi au afirmat ca o astfel de proba a inteligentei, precum auto-recunoasterea, nu este limitata doar la animale cu un creier mare.
          Intr-un faimos articol din 1995, profesorul Shigeru Watanabe, de la acceasi universitate japoneza, a descris un experiment care demonstra ca porumbeii pot fi invatati sa faca diferenta intre constructii grafice asemanatoare. Astfel, echipa condusa de Watanabe a reusit sa invete un numar de porumbei sa distinga intre picturile lui Pablo Picasso si cele ale lui Claude Monet. Mai intai, pasarile au fost antrenate cu un set limitat de picturi. Cand ii era afisat un tablou de  Picasso, porumbelul putea obtine mancare, dand din cioc. In cazul in care porumbelului ii era aratat un tablou de Monet, chiar daca dadea din cioc, pasarea nu primea nimic. Dupa o perioada, porumbeii nu mai cereau mancare decat in cazul in care le era aratat un tablou de Picasso. Oamenii de stiinta au inceput sa arate pasarilor si picturi, ale celor doi mari artisti, pe care nu le mai vazusera, dar raspunsul porumbeilor a ramas la fel de discriminatoriu. In cele din urma, porumbeii reuseau sa faca diferenta dintre picturi care apartineau impresionismului (reprezentat de Monet) si cele ale Cubismului (Picasso), chiar si atunci cand tablourile nici nu mai apartineau celor doi artisti. "Aceste observatii sugereaza faptul ca functiile vizuale ale porumbelului sunt comparabile cu cele ale omului. Atat porumbeii cat si oamenii evalueaza caracteristici multiple ale unui obiect, ca particulare combinatii de culori sau modele, atunci cand fac o judecata cu privire la acel obiect", a declarat profesorul Watanabe.
          Experimente similare au aratat ca porumbeii pot face diferenta intre o fotografie in care exista oameni si una in care sunt prezente alte obiecte. Chiar daca aceste probe, la care au fost supusi porumbeii, par simple pentru oameni, ele sunt concludente in ceea ce priveste studiul inteligentei porumbeilor. Desi aceasta teorie nu a fost ferita de critici, exista totusi indicii clare, din concluziile experimentelor, ca porumbeii sunt capabili sa gandeasca prin concepte si creand categorii. 

                                                                                         


Sursa: http://www.animalutze.com/articole/capacitatile-cognitive-ale-porumbelului.php

Category: Articole | Views: 571 | Added by: gheghe_17 | Tags: despre porumbei, porumbel, capacitati cognitive, voiajori, strehaia, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului