FRATII GHEGU

Friday, 2024-04-26, 3:24 AM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 16 » Cresterea porumbeilor voiajori in Romania
0:05 AM
Cresterea porumbeilor voiajori in Romania

 
Cresterea porumbeilor voiajori in Romania
 
Originari din Belgia, porumbeii voiajori s-au raspandit in intreaga lume, in principal datorita curselor care se organizeaza cu acestia. In unele tari se joaca pe bani multi, castigatorii, atat porumbei cat si crescatori dobandind notorietate mondiala.
In Romania, "parintele” porumbeilor voiajori este considerat dl. Traian Nitescu, dar unele surse ne confirma cresterea porumbeilor voiajori in statii speciale de crestere, apartinand armatei romane, inaintea de importul de porumbei al d-lui Traian Nitescu.

Sport, timp liber, odihna activa
Acestea sunt scopurile cresterii porumbeilor voiajori.
Sport
Desi in unele tari cursele de voiajori sunt recunoscute ca si sport, in tara noastra nu s-a reusit acest lucru, cel putin deocamdata. In tari ca Belgia, Olanda se fac pariuri la cursele de voiajori, rezultatele aparand pe teletext. Practicarea acestei procupari ca si sport, implica mult timp, un program bine stabilit de antrenamente, nutritie, motivare , medicatie si recuperare. Din aceste motive, multi crescatori se dedica exclusiv acestei preocupari, constituind scopul principal al vietii de zi cu zi, ei fiind adevarati profesionisti in materie.
Timp liber
Cresterea porumbeilor in general este un mod de petrecere a timpului liber, o indeletnicire facuta din pura pasiune pentru aceste minunate inaripate. Cei care privesc din aceasta perspectiva cresterea porumbeilor, sunt majoritatea crescatorilor, persoane apartinand tuturor categoriile sociale. Oameni pentru care aceasta activitate nu este pe primul loc.
Odihna activa
Pentru altii, aceasta indeletnicire este privita ca un mijloc de odihna activa, de deconectare de la problemele cotidiene ale vietii de zi cu zi. Concursurile nu reprezinta o obligativitate, dupa un calendar bine stabilit.
Organizare si activitate
Asa cum se stie, la noi in tara, activitatea columbofila este structurata la nivel de asociatie judeteana, care poate avea cluburi sau filiale; mai multe asociatii judetene la un loc formand o federatie sau uniune.
Angajarea in concursuri a porumbeilor voiajori se face de catre asociatiile judetene, dupa un plan de zbor bine stabilit si sub atenta supraveghere a federatiei sau uniunii din care face parte. Astfel asociatiile judetene sunt pionii principali ai activitatii columbofile pe plan local. Federatia sau uniunea trebuie doar sa reglementeze participarea la concursurile zonale, seminationale, nationale sau internationale, conform normelor interne si internationale.
Federatia sau uniunea nu se poate implica in activitatea interna a unei asociatii, decat in cazul in care se incalca normele prevazute in regulamentele nationale.
Iata cateva din activitatile principale a unei federatii sau uniuni:
- reprezentarea si apararea intereselor asociatiilor columbofile judetene afiliate in fata autoritatilor interne si internationale;
- formularea de propuneri si observatii, in calitate de componenta a societatii civile pentru elaborarea unor acte normative, reglementari si instructiuni care sa asigure protectia porumbeilor, de prevenire si combatere a braconajului;
- faciliteaza importul si exportul de porumbei de calitate cu pedigree
- colaboreaza cu organele abilitate pentru prevenirea si combaterea epizotiilor si bolilor specifice porumbeilor;
- asigura organizarea concursurilor columbofile nationale si internationale cat si a expozitiei nationale
asigura pregatirea loturilor reprezentative ale Romaniei pentru participarea la olimpiadele columbofile si expozitii columbofile internationale;
Cateva din aceste activitati sunt ca si inexistente , motivele fiind diverse. Sunt insa unele activitati care sunt foarte bine puse la punct, acelea sunt in principal cele de unde se incaseaza bani de la membri asociatiilor judetene sau cele prin care se cheltuie bani cu „folos pentru persoane importante”.
Prevederile ambigue din statut, precum si lipsa vointei de a reglementa mai clar activitatea noastra, sunt raspunzatoare pentru situatia in care ne aflam pe plan columbofil intern si international.
Codul deontologic
Orice profesie are un cod deontologic. Chiar si activitatea columbofila europeana are un cod deontologic, mai putin la noi; obligatiile morale in activitatea columbofila din Romania nu exista, altfel cum ar putea fi impartit tortul?
Cateva prevederi a codului deontologic columbofil international
Nu poate fi candidat la alegeri, nici să facă parte din comitete provinciale sau naţionale :
- orice afiliat ce face obiectul unei pedepse de suspendare necondiţionată şi care nu a fost schimbată printr-o graţiere sau reabilitare;
- amator licenţiat care şi-a vândut sau pus în vânzare totală porumbeii săi pe timpul unei perioade de trei ani, de la data vânzării, oricare ar fi locaţia domiciliului său.;
- orice deţinător de local columbofil;
- orice clasificator licenţiat;
- orice însoţitor şi expeditor remunerat de porumbei voiajori;
- orice redactor de articole columbofile;
- orice administrator, director, reprezentant sau cadru din sânul unei firme ce se ocupă de tipărirea sau de comerţul cu articole columbofile
Daca ar fi sa privim functiile de conducere din federatia noastra, constatam ca majoritatea sunt incompatibili cu functiile pe care le ocupa; multi vad, putini pricep.
Si pentru a verifica ca aceste afirmatii sunt bazate pe fapte reale, trebuie doar sa urmam vorba englezului: "follow the money”…
F.C.I
Odata cu afilierea noastra la acest organism international, trebuia adaptat si statutul, dupa modelul F.C.I
Rezultate columbofile
Indelung discutate si intoarse pe toate fetele sunt rezultatele din sezonul ce tocmai s-a incheiat. Cei mai nemultumiti, pierzatorii. Daca la inceputul sezonului marea majoritate si-au dat acordul pentru planurile de zbor, acum multi gasesc scuze pentru insuccesele lor; de fapt vinovati sunt in primul rand ei si porumbeii lor.
Rautatea si invidia
Rautatea: trasatura de caracter a omului rau. Tinta lui este ca prin orice mijloc sa incerce sa descalifice rezultatele celui mai bun decat el.
Invidia: este sentimental de ciuda provocat de rezultatele altei persone. De multe ori, este raspunzatoarea unor fapte sau pareri iresponsabile.
Aceste doua sentimente ar trebui sa fie intalnite din ce in ce mai putin in sportul nostru.
Campion national
Belgia
Pentru a deveni campion national la categoria viteza, trebuie sa obtii cel mai mic coeficient din cele mai bune 8 etape ( nu mai putin de 1000km total) , cu primul si al doilea porumbel nominalizat, la fiecare etapa. Cursele trebuie sa aiba minim 50 si maxim 250 km fiecare, cu un umar de cel putin 100 porumbei in concurs si 10 participanti.
Pentru a deveni campion national pe crescator, la categoria demifond, trebuie sa obtii cel mai bun coeficient din 5 curse(cele mai bune) cu primul si al doilea porumbel nominalizat pentru fiecare cursa in parte.
Tot in Belgia, pentru a castiga AS national porumbel , categoria marathon, trebuie sa ai cel mai bun coefficient cu acelasi porumbel ,la 2 curse nationale. Unii crescatori spun ca nu e sufficient sa ai 2 clasari, ci trebuie 3. Parerea unui campion la aceasta categorie este ca cei care spun ca trebuie sa ai 3 clasari, nu stiu ce inseamna cu adevarat maratonul.
Romania
In Romania, campionul national trebuie sa aiba cel mai mic coefficient, insa porumbeii se aleg din primii 5 inscrisi pe fisa(la categoria crescator), ceea ce este o mica–mare diferenta.
Pretul si calitatea
Multi cred ca pretul este direct proportional cu calitatea. In realitate aceste doua notiuni nu prea au legatura una cu alta; de fapt au doar pentru cei care comercializeaza pedigree insotite de porumbei si nu invers. Sunt multe exemple in care porumbei primiti cadou sau cumpartai cu bani putini s-au dovedit a fi foarte buni zburatori sau reproducatori. In momentul in care uitam frumusetea acestui sport si urmarim doar profitul material, intervin sume fabuloase, platite pe porumbei care mai tarziu se dovedesc ca nu sunt buni de nimic.
Sinceritatea
Este o calitate a oamenilor de bun simt. Sunt destule persoane care vand pui din porumbei celebri, in unele cazuri numarul acestora este foarte mare in decursul unui an calendaristic, ceea ce face ca acesti porumbei sa fie inmultiti in sistem industrial. Oare calitatea descendentilor este certa fara sa fie ei verificati? Un lucru este sigur, daca pedigreele ar fi completate la eclozarea puilor, multi campioni ar avea cu totul alte origini, decat cele mentionate la vanzarea lor.
———-
Domnul V.: "Salut Andrei!
Am inceput sa scriu un articol, de ceva vreme, dar nu mai simt ca are rost sa-l termin; pe zi ce trece aceasta pasiune se transforma in motiv de a pacali oameni care au facut greseala sa iubeasca cursele de porumbei . Poate ai tu ceva idei sa-l termini …..”
 
 
Sursa: http://www.porumbei.ro/cresterea-porumbeilor-voiajori/

Category: Articole | Views: 14115 | Added by: gheghe_17 | Tags: creseterea porumbeilor, strehaia, porumbei, fratiighegu, romania | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului