FRATII GHEGU

Friday, 2018-10-19, 10:27 PM

Welcome Guest | RSS | Main | Registration | Login

Main » 2010 » May » 16 » Constructia unei crescatorii cu 3 compartimente
11:44 AM
Constructia unei crescatorii cu 3 compartimente
 

 
CONSTRUCTIA UNUI ADAPOST

          Cine vrea sa-si construiasca o crescatorie se va orienta dupa numarul de porumbei,marimea acestora si temperamentul lor.
          Amplasamentul va fi ales astfel incat peretele frontal sa fie indreptat spre est sau sud,pentru a beneficia de cit mai multa lumina solara.

CRESCATORIA

          Aceasta trebuie sa fie neaparat amplasata la o inaltime de cel putin 50cm fata de sol,pe niste stilpi infipti in beton ,astfel incat umezeala din pamint sa nu patrunda in adapost iar animalele de prada sa nu poata intra la pasari.
          Stilpi pe care amplasam crescatoria pot fi din lemn,beton, metal sau alte materiale.
Un fundament de beton adanc de 40-50cm este recomandabil.Distanta intre stilpi nu va fi mai mare de 2 metri. Ei vor fi infipti in beton,pentru a se asigura stabilitatea.Se va sapa un sant lat de 25cm si 40-50cm adincime,cu perimetrul de 2,80x6,00m.Stilpi se vor baga in beton astfel incat sa ramana afara 50cm deasupra solului.

PODEAUA

          Pe stilpi vor fi fixate doua grinzi orizontale,groase de 10x15cm si lungi de 6,20cm.Acestea se vor prinde de stilpi cu cleme metalice sau piroane,astfel incat crescatoria sa aiba suficienta stabilitate.Peste grinzi vor fi asezate 10 grinzi transversale de 10x10x280cm,se vor fixa cu cleme metalice sau piroane.Ele vor alcatui baza pt.adapost.Pe suprafeta care rezulta ,de2,80x6,20 se vor pune scindura imbinate una in alta(cu fals)pentru o mai buna inchidere.

PERETI LATERALI

          Pentru scheletul peretilor exteriori se vor folosi stinghii de 5x5cm.Pentru peretele din spate sunt necesare 11 astfel de stinghii cu lungimea de 2m.Acestea vor fi montate perfect orizontal in unghi drept fata de grinzile cu lungimea de 6,20m de care vor fi fixate.Stinghiile se impart la distante egale intre ele.Pentru peretele frontal se va proceda la fel.Din cauza inclinarii acoperisului,sthinghiile pt.peretele frontal vor avea o lungime de 2,30m.Cind se fac masuratorile pt peretii laterali,se ia in calcul aceasta inclinare.Apoi se vor fixa scindurile peretilor exteriori(cu fals).Pe peretele frontal se vor instala ramele pt.geamuri si pt.gaurile de zbor,realizate din acelasi fel de scinduri folosite pt.acoperis.Pe unul din pereti laterali se va monta,de asemenea,rama usii.Se vor cumpara geamuri prefabricate,potrivite ca si dimensiuni.Instalarea peretilor necesita multa indeminare si efort .

ACOPERISUL

          Dupa ce peretii exteriori au fost montati si bine fixati,vor fi montate deasupra 11 grinzi de 10x10cm si prinse de ramele peretilor.Acestea trebuie sa depaseasca peretii cu 40cm in fata si 25cm in spate.Peste acestea se vor bate scinduri care sa depaseasca pereti laterali cu 20cm.pe acoperis se va pune:ciripa,placi ondulate,sindrila,etc.Pe partea din spate a crescatoriei se va monta o streasina pt.apa de ploaie,care trebuie curatata din cand in cand.

PERETII INTERIORI

          Pentru a asigura o buna izolare termica si pt.ca pereti sa nu prezinte asperitati,ei vor fi captusiti pe dinauntru cu placaj sau osb gros de 8mm,peste care se poate da apoi un strat de vopsea(ie indicat).Pentru compartimentarea crescatoriei se va utiliza placaj sau osb mai gros de 1,5 sau 2cm.Adapostul va fi impartit in 3 compartimente 2 pt.pasarile mature si 1 pt.pasarile tinere.Se va amplasa usa pe un perete lateral spre partea din spate care va da in coluarul de serviciu. Comparimentele vor avea dimensiunea de 2x2m,iar culoarul de 80cm latime si de 6m lungime ce ramane va fi folosit ca culoar de serviciu.In acest culoar ,care ajunge de la usa de intrare pina la ultimul compartiment,pot fi pastrate diferite instrumente,echipament de protectie,hrana,medicamente,etc.
          Trei compartimente sunt suficiente pt.a permite separarea dupa sex pe timp de iarna si pt.ingrijirea pasarilor tinere sau bolnave intr-un spatiu delimitat.Acesta este folosit vara ca adapost pt.pui si pasari tinere.Dupa ce puii parasesc cuibul,ei sunt mutati in acel compartiment pentru a se dezvolta fara interventia pasarilor mature.
          Spatiul liber de sub adapostul porumbeilor poate fi mascat si folosit pt.depozitarea uneltelor.Astfel nu se va permite intrarea animalelor de prada sub adapost.Cind crescatoria ie gata ,peretii exteriori vor fi vopsiti in mai multe straturi pt.protectia impotriva intemperiilor.
 
 
Sursa: http://postas.sunphoto.ro/Construirea_unei_crescatori_cu_3_compartimente_partea_1

Category: Articole | Views: 648 | Added by: gheghe_17 | Tags: crescatorie, constructia, voiajori, strehaia, porumbei, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 32

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului