FRATII GHEGU

Friday, 2024-04-26, 3:39 PM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 18 » Pasiune - Un licean creste in curtea casei porumbei voiajri
0:38 AM
Pasiune - Un licean creste in curtea casei porumbei voiajri
 

Pubicat in Editia 3814 din 27-02-2006, Articol scris de Mirela STEFAN, in ziarul http://www.transilvaniaexpres.ro
 
          Adolescentul a ajuns sa indrageasca porumbeii calatori dupa ce acestia i-au fost adusi in locul a doua vrabii eliberate din cusca de un prieten.
          Cu toate ca multi dintre cei aflati la varsta lui au alte preocupari, fiind extrem de pasionati de calculatoare sau telefoane mobile, un elev de liceu iese din aceste tipare, el crescand porumbei voiajori. Madalin Pop are acasa sapte porumbei voiajori, insa spera ca, intr-un timp scurt, sa-si mai adauge in „colectie” cateva exemplare. Pana acum aproape doi ani, cand a primit primii porumbei, adolescentul nu a stiut ca ii plac atat de mult aceste pasari. De atunci, a inceput sa se ingrijeasca de micile inaripate cu mare drag. Initial, totul a fost o gluma, dar care s-a finalizat cu o mare pasiune.

Porumbei voiajori in locul a doua vrabiute pierdute 

          Liceeanul a povestit ca in urma cu aproximativ doi ani, fratele lui a prins doua vrabiute, pe care le-a adus acasa. Pasarelele s-au acomodat rapid in cusca lor si pareau ca vor ramane mult timp acolo. Nu a fost sa fie asa, intrucat un prieten de-al celor doi frati, care a venit in vizita la ei, le-a dat drumul vrabiilor. „Fratele meu s-a suparat foarte tare pentru acest lucru. Atunci, cel care le-a dat drumul pasarilor, ne-a promis ca ne aduce, in schimbul lor, niste porumbei voiajori. S-a tinut de cuvant si a venit cu patru porumbei voiajori. La scurt timp, un var de-al meu din Bihor mi-a adus si el inca trei. Asa am ajuns la sapte. Pe ultimii doi i-am cumparat de la cineva, insa au zburat din cusca si nu au mai venit. Perechile, care s-au format intre cei ramasi, au facut oua. M-am mai ales cu cateva randuri de pui insa nu am avut parte de nici unul. Unii au fost mancati de cainele meu, din cauza ca au cazut din cusca, iar el i-a gasit, iar altii au fost luati de ulii”, a povestit Madalin Pop.

Formarea „cuplurilor” se face primavara

          In cusca pe care i-a facut-o tatal lui, are in prezent patru femele si trei masculi. De regula, „porumbeii se tin pe timpul iernii separati. Adica, femelele stau despartite de masculi, asta pentru ca in primavara, atunci cand se reunesc in cusca, sa se formeze perechi, care sa faca pui. Exista un ritual intre ei. Daca «fetele» nu se vad atatea luni cu «baietii», in momentul intalnirii, ies «scantei». Atunci se formeaza perechile si este, practic, «dragoste la prima vedere». Eu nu i-am despartit pe ai mei, intrucat nu am custi in care sa-i tin separati. Sunt insa convins ca in primavara voi avea pui. Este foarte greu sa ingrijesti puii. Sunt atat de fragili, incat la orice miscare mai brusca, pot muri. La opt zile dupa ce au iesit din oua, acestora li se pun, pe un picior, inele, care contin o serie si tara de unde sunt. Este o masura de siguranta, pentru a putea fi identificati in cazul in care se pierd”, a mai spus liceanul pasionat de porumbei.

Record la viteza

          O pereche de porumbei poate avea preturi cuprinse intre 400.000 de lei si cateva mii de dolari. „Am citit pe internet ca, in China, o pereche de porumbei voiajori a fost vanduta cu 10.000 de dolari. In cazul lor era vorba de performante si pedigree deosebite. Cu porumbeii pe care ii am, nu am participat la nici un concurs, insa, sper ca atunci cand voi avea mai multi, sa ii duc”, a specificat adolescentul. Cum arata o zi din viata unui porumbel voiajor? „Pleaca dimineata si se intorc seara, cand li se face foame. Pana acum mi-a fost teama sa-i duc undeva, departe de casa si sa le dau drumul, intrucat poate nu mai stiu sa vina inapoi. Insa, in primavara, cred ca voi incerca. Ii scot din oras si ii las liberi. Daca e sa se intoarca bine, daca nu...”, a completat Madalin. Liceanul cunoaste foarte multe lucruri despre porumbeii voiajori, el citind carti de specialitate, cautand pe internet date despre aceste pasari, dar si urmarind pe canalele de televiziune emisiuni cu porumbei. „Intre porumbeii voiajori si ceilalti, care nu sunt de rasa, exista extrem de multe deosebiri. Cei voiajori au corpul mai mare decat ceilalti, narile sunt si ele mai mari decat la restul, in jurul ochilor au un strat cornos, iar culoarea ochilor este mai inchisa decat a celorlalti. De asemenea, viteza este una dintre diferentele cele mai importante dintre porumbeii calatori si cei normali. Voiajorii pot parcurge o distanta de 100 de km in 45 de minute”, a marturisit Madalin Pop. Tanarul le face curatenie in cusca o data pe saptamana, iar mancarea este compusa dintr-un amestec de seminte.
 
 
Preluat de pe: http://www.transilvaniaexpres.ro/
Category: Articole | Views: 1078 | Added by: gheghe_17 | Tags: crescatori, voiajori, strehaia, pasiune, porumbei, licean, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului