FRATII GHEGU

Saturday, 2024-04-20, 2:16 AM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 18 » Coccidioza
2:55 PM
Coccidioza
Bolile Tractului Digestiv


Coccidioza
          Coccidioza este o boala a intestinului subtire, foarte larg raspandita in efectivele de porumbei din intreaga lume. Coccidiile isi au habitatul in intenstinul subtire al porumbelului.
Patogeneza:
          Ca si trichomonadele, cocidiile sunt cele mai raspandite protozoare la porumbei si sunt reprezentate de doua specii: E. labbena si E. columbarum. Ambele specii afecteaza numai porumbeii. Se prezeinta sub forma de ouachisti care devin infectanti numai dupa ce s-au maturat in mediul exterior.
Simptome:
          Dupa digestia ouachistilor, porumbeii dezvolta leziuni in peretenele intestinal si in decurs de 4-7 zile incep sa excrete ouachisti. Boala poate evolua in doua forme: o forma asimptomatica sau subclinica care este si cea mai frecventa – in care porumbeii ingera cantitati mici de ouachisti si reusesc sa se imunizeze. In acest fel se creaza un echilibru intre gazda si parazit; o forma acuta, cand porumbeii ingera cantitati mari de ouachisti si evolutia bolii devine grava prin interventia si a altor factori de stres. Porumbeii slabesc, fac diaree muco-apoasa de culoare gri sau sangvinolenta, inapetenta, sete, penaj mat fara luciu cu aspect murdar.
Diagnostic:
          Se stabileste prin examen microscopic al probelor de fecale preparate prin metoda flotatiei.
Forma asimptomatica
          In camp microscopic apare un numar mic de ouachisti si se noteaza cu =+.
Forma acuta
          In camp apare un numar moderat de ouachisti =++ sau un numar foarte mare in forma severa notati cu =+++.
Tratament:
          In forma asimptomatica porumbeii nu se tratateaza pentru a nu deranja echilibrul creat intre gazda si parazit.
          In forma acuta porumbeii se vor trata cu Cocistop C – 1 comprimat la adulti si jumatate de comprimat la tineret, 2 zile consecutiv, urmeaza o pauza de 3 zile si apoi inca 2 zile consecutiv sau Coccistop S in apa de baut, 15 ml la 11 litri de apa, timp de 2 zile; urmeaza o pauza de 5 zile si apoi iar 2 zile tratament.
          Organismul porumbeilor tineri va fi ajutat prin vitaminizare cu Vita, Vitamix sau Supraelixir + Gingseng dupa schema descrisa la Trichomonoza si Hexamitiaza.
 
Sursa: http://columbofil.com/bolile-tractului-digestiv/
Category: Boli intalnite la porumbei | Views: 617 | Added by: gheghe_17 | Tags: columbofili, boli, coccidioza, voiajori, strehaia, tratamente, porumbei, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului