FRATII GHEGU

Friday, 2018-10-19, 11:45 PM

Welcome Guest | RSS | Main | Registration | Login

Main » 2010 » May » 18 » Coriza
3:01 PM
Coriza
Bolile tractului respirator

CATARUL INFECTIOS (CORIZA)

          Bolile tractului respirator sunt adesea infectii mixte cu germeni ai tractului respirator, care izbucnesc ca rezultat al efectelor combinate ale acestor germeni. Microclimatul necorespunzator din porumbar scade rezistenta porumbeilor la infectii si reprezinta un factor favorizant.
Patogeneza
          De obicei poarta infectiilor respiratorii este deschisa de Mycoplasma si virusurile respiratorii asociate cu fungi si trichomonas. Scaderea rezistentei porumbeilor permite invazia cu pasteurele, coci, coli etc. Efectul acestor infectii secundare se vede si se aude prin catar, jetaj si raluri cu suieraturi. Catarul nu este cauzat intotdeauna de infectii. Foarte frecvent, ventilatia insuficienta, deficitul de oxigen, continutul ridicat de noxe si praf in porumbar pot fi cauze ce determina scaderea rezistentei porumbeilor si declansarea catarului.
Simptome
          Boala debuteaza cu jetal nazal si stranut. Jetajul seros initial devine mucopurulent si apoi galbui-brun. Se observa apoi scaderea consumului de furaje si apa si a performantelor de zbor. Capul si fata se murdaresc de mucus umed si uscat prin miscarile de scarpinat pe care le face porumbelul. Cand deschidem ciocul se vede filon de mucus ce iese din fanta palatina pana in spatiul retrolingual si laringe. Pe laringe si faringe apar depozite alb-galbui si procesul inflamator se extinde pe trahee si sacii aerieni.
Diagnosticul (recunoasterea bolii)
          Diagnosticul de catar infectios se stabileste pe baza semnelor clinice descrise mai sus. Acesta poate fi confirmat de medicul veterinar prin examne de laborator.
Diagnostic dferential
          ORNITOZA, TRICHOMONOZA
Tratament
          Imediat ce a aparut primele simptome se va administra una din aceste substante: Tilozina: 1 g la 1 litru de apa, timp de 3 zile Tiamulin 40%: 10 g la 36 litri de apa, timp de 3-5 zile Oxitetraciclina 98%: 2 g la 1 litru de apa, timp de 5 zile Lincospectim 100: 1 g la i litri de apa, timp de 3-7 zile.
          Pentru cazurile izolate se poate folosi Furogal O sau T comprimate – 1 comprimat pe cap sipe zi, 2-3 zile consecutiv.
          Se vor ameliora conditiile de ventilatie in adapost si densitate. Se va face curatenie saptamanal si dezinfectie cu aldezin – 12,5 ml la 20 de litri de apa -prin pulverizare (spray).
          Daca se foloseste Clortetraciclina nu se va administra la porumbei calciu (exemplu Grit). Calciu reduce eficacitatea clortetraciclinei. 
          In acest interval se suspenda si baile de apa si se vor administra tonice generale: Aminovital. Selevit, Bioextract, Carmine, Carot-Corn etc.
 
 
Category: Boli intalnite la porumbei | Views: 1004 | Added by: gheghe_17 | Tags: crescatori, boli, voiajori, strehaia, porumbei, coriza, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 32

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului