FRATII GHEGU

Wednesday, 2024-04-24, 0:53 AM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 18 » Salmoneloza / Paratifoza
3:22 PM
Salmoneloza / Paratifoza

 

 
Salmoneloza sau paratifoza

          Salmonele sunt bacterii mobile care sunt eliminate o data cu excrementele, saliva, laptele de gusa si cu ouale infectate. Porumbeii insanatositi elimina multa vreme germenii patogeni. Prin contactul cu porumbeii straini, infectati, se transmite infectia.
          Cand boala izbucneste, inseamna ca organismul pasarilor a trebuit sa se confrunte cu o infectie masiva. Exista mai multe forme de salmoneloza. Cand salmonelele ajung in tractul digestiv, patrund in peretele intestinului si, intr-un interval de 4-5 zile, apare o puternica inflamatie intestinala. Urmarea este o diaree apoasa sau mucoasa urat mirositoare, de culoare galbuie sau verzuie care produce o baltoaca in jurul pasarii bolnave. Capacitatea de digerare a hranei este grav afectata. Pasarile slabesc repede si moartea survine in cateva ore.
          Cand salmonele ajung, prin peretele intestinal inflamat, in sistemul circulator, prin sange sunt, astfel, afectate toate organele interne. Cand salmonelele se fixeaza pe organe, apar umflaturi de marimea unor alune, galben – verzui. Porumbeii afectati sunt apatici si mor. 
          Daca agentii patogeni patrund increier si maduva spinarii, apare forma nervoasa (cerebrala) a bolii. Nervii se imflameaza, apar paralizii de diverse forme iar greutatea corporala scade.
           In activitatea de control si prevenire se vor face cercetari coprologice de laborator. Daca rezultatul cercetarii este pozitiv, se administreaza furalizadon si antibiotice la indicatia medicului veterinar. Tratamentul poate dura peste o luna. In cazul unui atac usor se poate face un tratament cu furalizadon si tetraciclina prin apa de baut. In cazul unor imbolnaviri grave se vor face injectii cu antibiotice din sase in sase ore. Tratamentul prin apa de baut se realizeaza de doua orin in cinci zile cu pauza de doua zile. O data cu tratamentul se va efectua si o curatenie generala a adapostului. Tratament: Antibiotice ( + vitamina B-complex) per oral 2 X 1/4 tablete pe zi; antibiotice si sulfamide dizolvate in apa de baut (2 X 5 mg pe porumbel pe zi, timp de 6 zile). Boala se poate preveni prin vaccinarea pasarilor cu ser antiparatific.
 
Category: Boli intalnite la porumbei | Views: 1527 | Added by: gheghe_17 | Tags: paratifoza, crescatori, salmoneloza, boli porumbei, voiajori, strehaia, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului