FRATII GHEGU

Friday, 2024-03-29, 4:28 PM

Welcome Guest | RSS | Main | | Registration | Login

Main » 2010 » May » 18 » Paramixoviroza
3:27 PM
Paramixoviroza
 
 
 
Paramixoviroza 

          Paramixoviroza face parte dintre bolile impotriva carora au fost create vaccinuri. Aceasta a aparut in anul 1982 in Germania si a cauzat, in acel an, numeroase pierderi.
La trei zile pana la trei saptamani dupa o infectie, pasarile neprotejate se imbolnavesc de rinichi. Pasarea elimina mult lichid. Apare diareea si in jurul pasarii se intinde o baltoaca de excremente.  
          Tulburarile sistemului nervos au, de asemenea, urmari nefaste. Acestea se exterioarizeaza printr-o rasucire a capului, de unde si incapacitatea de a ciugulii hrana sau de a face miscari in adapost, sau chiar de-asi lua zborul.
          Unele pasari se pot vindeca, altele sunt pierdute.
          Puii proveniti din parinti vaccinati sunt suficient protejati numai in primele saptamani de viata. In practica se obisnuieste sa se vaccineze puii in perioada mai-iulie cu un vaccin bianual si toti porumbeii maturi in luna februarie cu un vaccin anual.
          In Romania am intalnit doar vaccin bianual. In strainatate exista ambele tipuri, cel mai aproape de noi gasim in Ungaria.
          In cadrul imunoprofilaxiei active antiparamyxovirozei se folosesc mai multe vaccinuri: cu tulpina de virus al bolii de Newcastle sau cu virus al paramyxovirozei porumbeilor; cu virus inactivat, incorporat in emulsie uleioasa sau in apa apa; cu virus viu. Unele vaccinuri se inoculeaza subcutanat sau intramuscular, alte vaccinuri se administreaza pe mucoasele conjunctivala si nazala sau in apa de baut, deci pe mucoasa digestiva.
          Vaccinurile inactivate, uleioase sau hidrice, administrate pe cale parenterala (in injectii subcutanate sau intramusculare) se absorb lent, intra in torentul sangvin si confera o imunitate care se instaleaza in decurs de 15 -21 de zile, dar este de lunga durata, de 5 -6 sau chiar 12 luni, in functie de tulpina folosita pentru preparare, de varsta pasarilor etc. Porumbeii adulti, se vaccineaza cu vaccin inactivat, uleios „Paramixovacol”, „Nedevac” sau "Columbovac” prin administrare subcutanata in doza de 0,25 ml. Vaccinarea de rapel se face dupa 3 saptamani, iar intretinerea imunitatii se efectueaza din 6 in 6 luni, cu acelasi vaccin si in aceeasi doza, cu o singura inoculare.
Category: Boli intalnite la porumbei | Views: 1281 | Added by: gheghe_17 | Tags: crescatori, boli porumbei, strehaia, tratamente, paramixoviroza, fratiighegu | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Menul site-ului

Sondajul nostru

Credeti ca anul asta Asociatia Strehaia o sa fie in top?
Total of answers: 33

Forma intrarii

Cautare

Calendar

«  May 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Arhiva materialelor

Prietenii site-ului